Koronavirüsün neden olduğu 10 olumsuz duygu
- firmalazim
- 5 Ara 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Ara 2020
Covid-19 enfeksiyonu her geçen gün hızla yayılırken, hastalığa gösterilen ilgi de katlanarak artıyor. Klinik psikolog Cansu İvecen, Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerin de ciddi psikolojik problemlerle karşılaşacağına işaret ederek, bu olumsuz duyguları anlatarak önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Suçlu hissetmek
Covid-19 teşhisi konulan kişiler, bu dönemde kendi kendilerine yöneltilen sorgulamalar ekleyerek virüsü nereden kaptıkları konusundaki belirsizliği netleştirmeye çalışıyor. Bu belirsizliğe zihinsel odaklanma, insanların kendilerini suçlamalarını artırmaya, kendilerini aktif olarak teşhis edilmeyen çevrelerindeki diğer insanlarla karşılaştırmaya ve bunun neden başlarına geldiğini sorgulamaya götürür.
Covid testi pozitif çıkanlar; yeterince dikkat etmediğimi bilmek istiyorum, eksik ya da yanlış ne yapıyorum? Kendini sorguladığını söyledi. Virüsün etrafındaki insanlara yayılma ihtimalinin yanı sıra, kendileri hakkındaki olumsuz duyguları ve kendi yargıları da artıyor.
Öfke
Bu dönemde, Covid testi pozitif çıkan hastalar başkalarını suçladıkları için sinirlenebilirler. Bu öfke kesin teşhis konulan bazı kişilerin sosyal ilişkilerini etkilediği için farklı sorunlara yol açacaktır.
"Sevdiklerime bulaştırırsam ne olacağı" konusunda endişeleniyorum Pozitif olarak teşhis edilen kişilerin, özellikle kronik hastalıkları olan aile üyeleriyle enfekte olduklarında diğer aile üyelerine bulaşma olasılığı çok yüksektir. Olası bulaşıcı hastalıklardan kendilerinin sorumlu olduğunu düşünen hastalar, bazı olumsuz felaket düşüncelere düşerler ve diğer aile üyelerinin sağlığından şiddetle korkarlar.
Umutsuzluk
Bu insanlar da hastalıkla ilgili duygusal zorluklarla karşılaştılar ve "ne yapabilirim, nasıl önleyebilirim veya hastalık daha ciddiyse başka ne yapılabilir" gibi düşüncelerle kendilerini çaresiz hissediyorlar.
Yalnızlık
Karantina döneminde evde karantinaya alınan kişiler sağlık nedenleriyle sosyal hayatlarına devam edemedikleri için bu durumun ne zaman biteceği ve eski hayatlarına döneceği konusunda yalnızlık hissederler. Karantina çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, insanların sosyal çevre konusundaki belirsizlikleri, yalnızlığın ve endişenin artmasına neden oldu.
Daha yaşlı, teknolojiden yeterince yararlanmayan ve metropollerde yaşama fırsatı bulamayan insanlar, ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için daha da yalnız kalabilirler.
İstenmeme hissi
Bu süre zarfında, insanlar bunu istemediklerini hissedebilirler çünkü diğer insanlar daha temkinli davranırlar ve bazen olumlu vakalar hakkında endişe ve endişe nedeniyle sosyal ilişkilerini kısıtlarlar. Bu durum onları daha da zorlaştıracaktır.
Mutsuz hissetmek
Tüm bunlara ek olarak insanlar keyif aldıkları aktiviteleri yapamamakta, izolasyon sürecinde birçok farklı olumsuz duyguya düşmekte ve sınırlı aile aktiviteleri insanları mutsuz hissettirmektedir.
Güvensizlik
Virüsün yayılmasının sürekliliği ve hastalığın seyrinden sonra pozitif vakaların tekrar pozitif olma ihtimali, insanlara dikkatli olsalar bile tekrarlanabilir enfeksiyon noktalarını kontrol edemediklerini hissettiriyor. Bu kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olur.
Umutsuzluk
Sonucu pozitif olan vakalar sinir bozucu olabilir çünkü aile üyelerini veya sosyal çevreyi enfekte ederlerse başkalarına da bulaşabilirler. Hele ki bir kayıp varsa, bundan sorumlu olduklarını düşündükleri için kederleri daha yıkıcı hale gelecektir.
Sürecin sürekli belirsizliği, hastalık için güvenilir tedavilerin eksikliği ve küresel sorunları insanları umutsuz hissettirdi.
"Öleceğim" için endişeleniyorum
Covid-19 teşhisi pozitif olan kişiler, ölümle ilişkili iken ölüm konusunda daha endişelidir. Gözlemlere göre daha ciddi hastalıklardan kurtulmuş hastalar, felaket düşüncesi dediğimiz en kötü sonuçların düşünmeye yatkın olmasından endişe duydukları bir durumla karşılaştıklarında, kafalarındaki felaket en ciddi ve yoğun olanıdır. Hastaneye kaldırılmalarından veya ölebilmelerinden endişeleniyor
Comments