top of page
Ara
firmalazim

Bipolar Bozukluğu Nasıl oluşur?

Güncelleme tarihi: 10 Ara 2020

Bipolar bozukluk, yaygın olarak bilinmeyen ancak toplumda neredeyse her 50 kişide görülen bir ruh sağlığı sorunudur. Bipolar bozukluğun en basit şekli; bazen depresyon ve refah dönemleri yaşayan bir kişidir. Kadın ve erkeklerin aynı frekansa sahip olduğu görülebilir. Psikiyatrist / Psikoterapist Rektör Yardımcısı Dr. RıdvanÜney, bipolar bozukluğun belirti ve tedavilerini sıraladı.


Psikiyatrist / psikoterapist başkan yardımcısı Dr. Rıdvan Üney, “Özellikle 20-25 yaşlarında bipolar bozukluk ortaya çıkmaya başlıyor. Bu kişilerin duygusal değişimleri nedeniyle o kişiyle ilgili bir film çekildi. Bazı ünlülerde görünerek ilgi odağı haline geldi.Bu problemi olan kişiler bazen farklı ruhsal durumlar yaşarlar. Depresyon dönemlerinden biri depresyondur Depresyon, isteksizlik, ilgi ve istek azalması, uyku sorunları, iştah sorunları, En az iki hafta konsantrasyon eksikliği, enerji azalması, iç ve iç sıkıntı, çalışamama, huzursuzluk ve intihar düşünceleri görülebilen ikinci dönem coşkulu dönemdir (mani).





Bu süre en az bir hafta sürer. Kişi uykuyu azaltmaya başladı ama yine de çok enerjikti. Tanıştığımız, bazen şaka yapan, şaka yapan, önemli olduğunu hisseden ve çok fazla harcayan neşeli, aşırı aktif, aşırı konuşkan, dışa dönük, şaka yapan bir insandı.


Bazen bu dönemde kişi aşırı derecede kavgacı ve öfkeli bir kişi olabilir. Bu dönemde uygunsuz ve sık seks yaşayabilirsiniz. Hepimizin gün içinde veya gündüz böyle dönemleri olabilir. Ama ailemize sorduğumuzda; çocuğumuzun böyle bir insan olmadığını söylediler, aniden değişti ve bambaşka biri oldu. Temel fark, uygunsuz bir ortamda yanlış davranışlarda yatmaktadır. Aslında deli terimi, manik dönemde yaşayan insanlar için bile toplumda bir aşağılama sözcüğü olarak kullanılmaktadır. "


"Bilgisiz ilaç almak bir refah dönemini başlatabilir" Bipolar bozukluğu olan kişilerin sonbahar ve kış aylarında depresyona girme olasılığının daha yüksek olduğunu ve ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla refah dönemi yaşayabileceklerini unutmayın. Rıdvan Üney, "Bu dönemlerin başında genellikle stres olmaz. Ancak stresli durumlarda bu hastalık tetiklenebilir. İnsanlar yaşamlarında bir hastalık dönemi veya birden fazla hastalık dönemi yaşayabilir. Bu dönemler. Depresyon, mani veya iki durumun bir kombinasyonu olabilir. Birçok kişi, arkadaşlarının veya akrabalarının tavsiyesi üzerine veya bir eczanenin talebi üzerine antidepresan kullanır. Bu tür lisanssız ilaçların izinsiz kullanılması İlaçlar depresyonu olan insanları daha da kötüleştirebilir "dedi.


Bunların mevcut olup olmadığına dikkat edin!


Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Üney, bipolar bozukluğa yol açan durumları şöyle anlattı: "Bir kişi bir içe dönüklük döneminden geçtiğinde, aniden son derece mutlu bir dönem yaşamaya başlar. Kısa sürede normal giyinen insanlar renkli ve çekici kıyafetler giymeye başladılar. Daha az konuşkan bir kişi, bazen sesi kapalı olsa bile birkaç gün fazla konuşur. Çok az uykuyla veya hiç uyumamış olsa bile, kişi çok enerjiktir. Uygunsuz bir ortamda uygunsuz davranmak. Örneğin, bir cenazede şarkı söylemek ve gülmek.





Sebepsiz yere aşırı neşeli olun. Böyle bir alışkanlık olmasa da alışveriş ya da harcama aşırı ve kontrolsüzdür. Alkolizm ve uyuşturucu kullanımı. Daha önce kendine fazla güvenmese de, her yerdedir. İlkbaharda bu belirtiler artar. Antidepresana girdikten sonra iki hafta içinde tedavinin tamamlanmaması, ters depresif döneme girilmesi ve aşırı neşeli hale gelmesi durumunda. Depresyon yaşayan kişiler, geçiş döneminde genellikle aşırı heyecanlanırlar. "


"Elektrik şok tedavisi de var" Hastalığı tedavi edin; sürenin uzunluğuna göre ayakta tedaviden hastaneye yatışa hatta şok tedavisine kadar farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir. Bu hastalık ömür boyu sürebilir. Bu nedenle hastalığın tekrarlamasını önlemek için koruyucu ilaçlar kullanılmaktadır. Hastalığın en büyük risklerinden biri intihara teşebbüs etmektir. Bu nedenle tedaviye dikkat etmek ve psikiyatrist tavsiyesi olmadan ilaç almayı bırakmamak gerekir. "






Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page