top of page
Ara

Deprem sonrası travmadan nasıl kurtuluruz?

  • firmalazim
  • 11 Ara 2020
  • 2 dakikada okunur

Deprem gibi yaşamı tehdit eden beklenmedik olaylar karşısında psikolojik tepkiler gösterebiliriz. Deprem, doğal bir afettir, insanların hayatını güçlü bir şekilde sarsar ve ciddi psikolojik etkiler yaratır, ayrıca coğrafi konumunda yapısal hasara neden olur. Bir depremden sonra yaşayabileceğiniz "psikolojik travma", şiddetli korku, üzüntü, üzüntü, öfke, uykusuzluk, hoşgörüsüzlük ve rahatsız edici deprem anılarının sürekli hatırlanması gibi psikolojik ve davranışsal tepkilere neden olabilir.

Uzman psikiyatristler bu tür tepkilerin genellikle olaydan sonraki birkaç gün içinde çok güçlü olduğunu ve ilerleyen zamanlarda giderek azaldığını vurguladı. Bu tepkiler bir ay sonra da devam ederse, psikolojik yardım istemek ve kişinin ne olduğunu anlamak için kendine biraz zaman vermesi gerektiğini belirtiyor.



Deprem sonrası yaşanan psikolojik travmadan kurtulmak için sevdikleriniz ve değer verdiklerinizle vakit geçirmek çok önemlidir; bu süreçte günlük bakım, dinlenme zamanı, uyku, günlük düzen ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir, ayrıca düzenli aktivitelerin (yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi) faydalı olacağı öngörülmüştür.



Çocuklar, depremden sonra duygularını ifade edemedikleri ve olanları anlamakta güçlük çektikleri için yetişkinlerden farklı tepki verebilirler. Onlar ile bu konuda açık açık konuşmalıyız örneğin; Deprem için çok endişeliyiz. Evimiz sallandı, bazı eşyalar yere düştü ve hasar gördü. Ama her şey bitti, artık birbirimizle iyiyiz. sizi korumak için elimizden geleni yapacağız gibi cümleler kurulabilir.


Çocukları güvende hissettirmenin ve onlara neler olduğunu ve nasıl hissettiğinizi anladıkları bir dilde anlatmak çok önemlidir özellikle yatmadan önce özel dikkat gösterilmesi gerekebilir, bir süre herşey normale dönene kadar yanında uyuyana kadar kalabilirsiniz.

Akabinde korumacılığı abartıp çocuğu sıkmamalıyız, "Çocuğun bizden bir süre ayrılmasına izin vermek veya onu dışarı çıkarmak bu duruma örnek olabilir. Günlük hayatta sorumluluk almasına destek olmak, Ama gereksiz yükler yüklememek gibi...

Çocukların hayatlarının normale döndüğünü hissetmelerine izin verin. Bırakın seyahat etsinler, futbol oynasınlar, resim yapsınlar ve hayatlarını arkadaşlarıyla geçirsinler ki hayatları normal olsun. Ayrıca çocukları haberlerden uzak tutmanız tavsiye edilir. Deprem görüntüleri ve haberlerinin defalarca izlemenin travmaya neden olabileceği özellikle vurgulanmaktadır.


Comments


ABOUT FEEDs & GRIDs

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

SOCIALS 

SUBSCRIBE 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy.

Thanks for submitting!

© 2023 by FEEDs & GRIDs. Proudly created with Wix.com

bottom of page